Nieuws

 • #iedereenkijkt: Tom praat met lezers en kijkers

  Officieel zit de Jeugdboekenmaand erop, maar online gaan we stiekem gewoon nog een beetje verder. Op Jeugdboekenmaand-YouTube vind je nog steeds de leukste filmpjes, waaronder de nieuwe reeks van peter Tom Schoonooghe: #iedereenkijkt Vijf afleveringen waarin Tom Schoonooghe praat met jonge (en iets oudere) lezers en kijkers, opgenomen voor de corona-uitbraak (dus lekker dicht bij elkaar).

   

  Hij stelde zijn gasten één vraag: 'Welke prent uit een boek raakt je en waarom?'. Hun verrassende antwoorden vind je in de filmpjes. Bekijk ze hier (of op onze YouTube):

  (Met dank aan de bib van Boechout voor de locatie!)

  Lees verder
 • Nieuw: Jeugdboekenmaand-YouTube

  Nu we door het coronavirus niet meer naar school en naar de bib kunnen en alle auteurslezingen zijn afgelast, brengen we de auteurs en illustratoren gewoon naar jullie huiskamers. Op Jeugdboekenmaand-YouTube vind je filmpjes van auteurs en illustratoren die voorlezen, vertellen, teken- en knutseltips geven, live illustreren ... Elke dag komen er nieuwe filmpjes bij. Zo zetten we de Jeugdboekenmaand online gewoon door!

   

  Naar Jeugdboekenmaand-YouTube

  Lees verder
 • Jeugdboekenmaand in coronatijden

  De snelle opkomst en verspreiding van het coronavirus strooit roet in heel wat Jeugdboekenmaand-plannen. Alle scholen en (de meeste) bibs sluiten, lezingen en evenementen worden afgelast. Wij zetten even op een rijtje wat je wél nog kan doen om Jeugdboekenmaand een tweede leven te geven. Een Jeugdboekenmaand die zeer succesvol en veelbelovend was gestart, krijgt nu wel een heel vreemd tweede deel. Door de maatregelen die de regering heeft genomen, worden de scholen vanaf maandag 16 maart tot aan het einde van de paasvakantie gesloten. Ook de meeste bibs doen de deuren toe. Dat betekent dat er honderden auteurslezingen en evenementen worden afgelast. Dit uiteraard met veel pijn in het hart, maar de volksgezondheid gaat voor alles.

   

  Wat met lezingen en evenementen?
  Meer info over specifieke auteurslezingen en evenementen in het kader van Jeugdboekenmaand, kan je krijgen bij de organisator in kwestie. Voor auteurslezingen en workshops van illustratoren raden we aan om waar mogelijk de lezing te verplaatsen en NIET te annuleren. Voor onze auteurs en illustratoren, die hun agenda plots blanco zien worden, is dit een belangrijke bron van inkomsten en uiteraard blijven de lezingen één van de beste vormen om aan leesbevordering te doen, ook na de Jeugdboekenmaand.
  Als je een gesubsidieerde lezing wil verplaatsen, neem je best even contact op met Literatuur Vlaanderen.

   

  Hoe toch nog Jeugdboekenmaand vieren?
  De komende weken zal er voor vele kinderen en jongeren plots meer leestijd vrijkomen dan ooit. Wij kunnen dan ook enkel maar oproepen om massaal te lezen! Verspreid het leesvirus! Moedig je kinderen, leerlingen, kleinkinderen aan om een boek vast te nemen. Lees extra voor! Boekentips vind je op deze site en op www.boekenzoeker.be. Deel foto's van je leesmomentjes met #jeugdboekenmaand en #leeslockdown. Deel je boekentips én je boeken met anderen. Check de aangepaste openingstijden van je bib of favoriete boekhandel - sommigen leveren zelfs aan huis! - en sla je voorraad leesvoer in.

   

  Hou ook onze sociale media in de gaten: de komende twee weken bedenken we met Sien en Tom nog wat leuke plannetjes om Jeugdboekenmaand op een andere manier te doen leven. Check onze Facebook-pagina!

   

  Actie voor oma's en opa's in woonzorgcentra
  Sien en Tom bedachten al een hartverwarmende actie voor alle opa's en oma's in woonzorgcentra, die de komende weken geen bezoek meer mogen ontvangen: verras hen met een zelfgemaakt kunstwerkje! Hun oproepfilmpje bekijk je hier.

   

  Wedstrijd gaat door!
  Je kan natuurlijk nog altijd meedoen met onze Jeugdboekenmaand-wedstrijd. We verlengen de deadline tot 27 april!

   

  Laat de Jeugdboekenmaand leven! En hou het veilig, allemaal.

  Lees verder
 • Jeugdboekenmaand gestart met verrassing in het S.M.A.K.

  Op dinsdag 3 maart, bij de start van de Jeugdboekenmaand, verrasten we een klasje tijdens hun museumbezoek aan het S.M.A.K. in Gent. Tijdens hun rondleiding overvielen auteurs en illustratoren hen met kleine performances en voorleesmomenten. En hun gids? Dat bleek meter Sien te zijn! Een geslaagde kick-off van een bruisende Jeugdboekenmaand rond kunst. Het leek een gewone dinsdagochtend voor de leerlingen van het vierde leerjaar van basisschool De Kleine Icarus, maar niets bleek minder waard. Bij de start van hun bezoek werd hun gids weggeroepen en plots vervangen door Sien Wynants. Aan de kassa kregen ze de praktische instructies al slammend door Lotte Dodion. Verderop in het museum kwamen ze ook nog peter Tom Schoonooghe tegen, die zich met krijt had uitgeleefd op de museumvloer. Striptekenaar Pieter De Poortere liet hen een Lam Gods-puzzel maken, de zaalwachter bleek Marieke van Hooff te zijn, die luider en luider begon voor te lezen en bij Panamarenko troffen ze nog illustrator Kristof Devos.

   

  Als afsluiter werd er voorgelezen uit de gloednieuwe 'Kleine Catalogus van het S.M.A.K.', die speciaal tijdens deze Jeugdboekenmaand werd gelanceerd. Natuurlijk was er nadien nog tijd voor handtekeningen, en om de talrijk opgekomen pers te woord te staan. De klas kreeg ook nog een boekenpakket met boeken van de aanwezige auteurs en illustratoren mee naar huis, om Jeugdboekenmaand nog een hele maand lang verder te kunnen vieren.

   

  Er was ook behoorlijk wat persaandacht voor de start van de Jeugdboekenmaand. Een overzicht van enkele leuke reportages en artikels vind je hier. Ook het fotoverslag vind je daar terug.

  Lees verder
 • Boekentips van Tom en Sien

  Een hele Jeugdboekenmaand lang geven ook meter Sien en peter Tom boekentips rond het thema 'kunst'. Hou onze Facebook-pagina in de gaten! Met veel plezier delen Sien en Tom hun favoriete boeken met jullie. Bekijk de filmpjes hier:

   

  Elke week komen er nieuwe filmpjes bij. Meer boekentips vind je natuurlijk ook hier.

  Lees verder
 • Sien Wynants en Tom Schoonooghe meter en peter van Jeugdboekenmaand

  KETNET-wrapster Sien Wynants en illustrator Tom Schoonooghe zijn meter en peter van deze Jeugdboekenmaand. Een maand lang zullen zij op verschillende manieren leesplezier en mooie kinderboeken mee onder de aandacht brengen.

   

  Sien is heel blij met haar belangrijke taak: 'Het zaadje om graag te lezen moet echt wel als kind geplant worden, net als alle andere zaadjes, zoals muziek maken, turnen ... Maar wat lezen betreft vind ik het zaadje extra belangrijk, omdat een boek de start kan zijn van zoveel: een idee, een moment van rust, opnieuw die troost, kennis om een ander idee uit te werken, ook gewoon pure kennis opdoen ... Er is weinig in het leven dat eigenlijk niet vanuit een boek start. En daarom vind ik het belangrijk om kinderen te leren dat er meer is dan de verplichte schoolboeken, bijvoorbeeld boeken over kunst!'

   

  Ook Tom is er helemaal klaar voor: 'Het is natuurlijk een hele eer! Ik wil als peter vooral niet zeggen wat er móet en ik ga niks afdwingen, maar wel een paar dingen opengooien. Mijn missie is #iedereenkijkt en #kijkplezier. Want ik voel me meer een kijker dan een lezer. Kunst werkt voor mij helend. De natuur doet dat ook, maar bij kunst gaat het nog nét ietsje verder. Dan vind ik niet alleen rust, maar voel ik me op een vreemde manier tegelijk onrustig. Die onrust doet me verlangen naar mijn tekentafel, maar doet me evengoed neerzitten en kijken, kijken naar dat ene werk dat me boeit, raakt, net als bij een heel goeie vriend.'

  Lees verder