Nieuws

 • Dit was Jeugdboekenmaand 2022

  De 51ste editie van Jeugdboekenmaand zit er alweer op, maar wat zijn we dankbaar dat we het boekenfeest weer in levenden lijve hebben kunnen vieren. Scholen, media, cultuurcentra, boekhandels, maar vooral ook bibliotheken hebben hun uiterste best gedaan om een maand lang leesplezier te verspreiden. In dit artikel blikken we terug op enkele van de honderden activiteiten.

  Lees verder
 • Het thema van Jeugdboekenmaand 2023 is geluk

  Jeugdboekenmaand 2023 heeft aandacht voor geluk in de brede zin van het woord. We hebben het over je hobby's, passies, vrienden en andere zaken waar je gelukkig van wordt. Maar ook over de dagen dat je minder blij bent en je je angstig of eenzaam voelt. Want iedereen heeft recht op geluk. Wat zijn dus de grote en kleine gelukjes, en hoe beleven kinderen en jongeren dit gevoel? Daarrond draait het allemaal tijdens de volgende Jeugdboekenmaand.

  Lees verder
 • De leeswereld van Mohamed en Fatima

  Mohamed en Fatima Louzati zijn kind aan huis in wijkbibliotheek van het Antwerpse Kielpark. Ze kennen er alle rekken en afdelingen uit het hoofd. ‘Toen de juf had voorgelezen uit "Het grote boek van Madelief" ben ik na de school snel naar hier gekomen om het einde te kennen!’

  Lees zeker het volledige interview!

  Lees verder
 • Challenge 5: lees verkleed voor!

  De laatste challenge van Jeugdboekenmaand leent zich tot een feestje: lees verkleed voor! Als eenhoorn, piraat, elf of goudvis is het nog leuker om (voor) te lezen! Deel je gekke verkleedfoto mét boek via #iedereenleesheld op sociale media. En na deze laatste uitdaging kan je jezelf een echte leesheld noemen. Proficiat!

   

  Bekijk hier het oproepfilmpje met Dempsey Hendrickx.

  Lees verder
 • De leeswereld van Habib Önlen

  Een leven zonder boeken, dat kan Habib Önlen zich niet inbeelden. Iedere avond valt hij al lezend in slaap en zelfs op zijn eigen verjaardagsfeestje zet hij zich liever in een hoekje om te lezen. “Ik hou van mijn naam omdat het woordje ‘bib’ er in voorkomt, een plek waar ik vaak kom.”

  Ontdek zijn leeswereld in dit interview!

  Lees verder
 • Wie is de held in jouw verhaal?

  Het thema voor Jeugdboekenmaand 2022 is 'Helden en schurken'. Die bestaan in alle soorten: helden met wapens, huis-tuin-en-keukenhelden, helden met woorden... Maar wat maakt een held eigenlijk tot een held? En waarom zijn helden in boeken belangrijk? Lees hier het artikel over helden in de jeugdliteratuur.

  Lees verder