Peter & meter

Bekendmaking ambassadeurs

De fantastische peter en meter van Jeugdboekenmaand zijn acteur/auteur Dempsey Hendrickx en illustratrice Fatinha Ramos!

 

Dempsey Hendrickx gaat niet alleen zotte uitdagingen aan in het kinderprogramma Helden, of als agent in De Buurtpolitie, hij houdt ook van woordspelletjes. Vorig jaar bracht hij zijn eerste dichtbundel uit, Woordwoeler. Wat hij vooral bijzonder vindt aan verhalen is dat ze je blik verruimen:

'Wanneer je een boek openslaat, word je meegetrokken in een nieuwe wereld. Je leert bij over andere landen en culturen, wat helpt om ook in het dagelijkse leven open te staan voor onbekende situaties. Bovendien zijn verhalen heel puur. Met alleen woorden kunnen ze je diep raken. Je krijgt namelijk een band met de personages en leeft mee met hen, waardoor je empathisch vermogen vergroot.'

 

Illustratrice Fatinha Ramos mocht al tweemaal de Global Illustration Award op de Frankfurter Buchmesse mee naar huis nemen, ze maakte een kinderboek voor het MoMA in New York en haar boek Toermalijn prijkt op de lijst met boekentips van Jeugdboekenmaand 2022. Ze weet dus als geen ander wat de kracht is van illustraties en boeken:

‘Ik vind lezen belangrijk omdat je zo kan reizen naar fantastische werelden, waar alles mogelijk is. Boeken laten je dromen, leren, spelen en ze versterken je creativiteit. Bovendien maak je er nieuwe vrienden. Zo ben je nooit alleen.’